Hoe troost ik mijn (ontroostbare) baby?

 

5 manieren om een ontroostbare baby te troosten!

Vaak is een goed uitgebalanceerde combinatie van de 5 s-en, een winner.  Daardoor krijg ik vaak complimenten van kersverse mama's en papa's, die mij vaak de baby-fluisteraar noemen 🙂

 

Cocoonen

Als kersverse ouder is er niets zaliger dan te cocoonen met je baby, maar het is best ook aangenaam om je kleine telg af en toe af te kunnen geven.

Voor een groot stuk sta je er vaak alleen voor.

Toen ik in 2006 met mijn zoon en mijn vrouw uit het ziekenhuis kwam, op weg naar huis, na een niet al te makkelijke bevalling, sloeg de paniek mij om het hart.

Ik keek in mijn achteruitkijkspiegel en zag in de, toen nog, veel te grote maxi cosy, dat klein wezentje liggen.  En ik kon alleen maar denken: ‘Ik moet dit in leven zien te houden, er zijn geen vroedvrouwen of verpleegsters die mij kunnen helpen.’  

Ik kan mij inbeelden dat bij elke nieuwe ouder die gedachte speelt.  Je denkt nog niet aan opvoeding, kleertjes, …  Neen, enkel maar: hoe moet ik dit in godsnaam doen.

Ondertussen hebben wij nog een prachtige dochter gekregen en kan ik terugblikken op een geweldige periode met dit gezin.  

Maar ik vond het toen (en nu nog) vreemd dat we, als nieuwe ouder, zo weinig weten over het krijgen van kinderen en de impact dat dit heeft.  Het lijkt wel een groot complot waarin onze ouders alles verzwijgen of dat ze gewoonweg vergeten zijn, hoe moeilijk die periode was.  De enigste raad die ze geven is: 'Je moet er door’ en ‘Het komt allemaal wel goed’.

Nu, eigenlijk klopt dit wel.  Je leert je baby kennen, je begint trucjes te ontwikkelen en je geraakt stilaan gewoon aan de situatie.

Maar toch, in het begin zijn kersverse ouders vaak onvoorbereid, krijgen vaak fout advies en hangen vol kots.  Mama’s zijn vaak onzeker over hun lichaam, hebben pijn (borstvoeding en of keizersnede) en vaak geïsoleerd van vrienden of familie.

Slaaptekort

Maar de grootste strijd die je moet leveren is die met het slaaptekort.  

Niets zo stresserend als een huilende baby.  In sommige landen worden militairen getraind om met slaaptekort om te gaan, door ze constant babygehuil te laten horen.  

Ergens onderweg zijn wij in de Westerse wereld onze kennis om onze kinderen op een effectieve manier te troosten vergeten door te geven van generatie op generatie, terwijl in Afrika, bijvoorbeeld, ze een kind kunnen doen stoppen met huilen, binnen de minuut!  

Gelukkige zijn er sites en boeken genoeg voor advies!

Zo ontdekte ik het boek 'The Happiest baby on the block' van Harvey Karp.  Voor mij toen een zeer grote hulp en ik gebruik nog altijd zijn technieken tijdens een baby shoot.

Uiteraard is dit geen exacte wetenschap en moet je zelf leren luisteren naar je kindje en staat de veiligheid vanzelfsprekend voorop.

Als je twijfelt over de gezondheid van je baby, neem je zo snel mogelijk contact op met de dokter.  Dit boek bevat geen medisch advies enkel wat tips and tricks om je kleine spruit te kalmeren en te doen stoppen met huilen.

Want huilen doen ze! Zo'n 50% van alle baby's hebben huilbuien van 2 uren per dag.  Je bent dus niet alleen. Sommige studies beweren dat dit komt omdat kinderen 'te vroeg' worden geboren en de cruciale ontwikkeling verder gaat buiten de baarmoeder.  Dat is anders dan, bijvoorbeeld, bij paarden, die binnen de 2 uren al zelfstandig kunnen lopen. 

Laten huilen?

Allereerst, laat kinderen nooit huilen.  Vaak wordt gezegd dat ze anders te verwend geraken.  Dat klopt niet. Dat is pas na een 9-tal maanden.  In de maanden ervoor moet je ze troosten en het vertrouwen winnen. Maar vooral, niet te zenuwachtig zijn.  Baby's voelen dat onmiddellijk en worden angstig, gevolg: huilen.

Het is zelfs zo dat een newborn shoot met zenuwachtige ouders minder vlot gaat dan met pappa's en mamma's die lekker chill zijn.  Ik merk dit onmiddellijk.  Daarom:  maak je niet druk, dit werkt tegenovergesteld.  Best is om je kindje goed te observeren.  Waarom huilt hij of zij?  Te koud?  Te warm? Honger?...

De technieken

De technieken die in het boek uitgebreid aan het bod komen en die ik dagdagelijks toepas in mijn newborn shoots zijn gebaseerd op de 5 S-en (in het Engels):

  1. Swaddling

  2. Side/stomach

  3. Shushing

  4. Swinging

  5. Sucking

Je moet ze in combinatie met elkaar gebruiken.  Eigenlijk imiteren ze de bewegingen en geluiden in de baarmoeder.

Ik leg ze hier even kort uit:

  1. Swaddling: (wrapping of inbakeren):  Werk in bijna alle gevallen.  Kinderen willen eigenlijk niet dat hun handjes vrij zijn.  De bewegingen met de armen zijn eigenlijk meer een reflex en dat maakt hen onrustig.  Sommige lijken niet van inbakeren te houden, maar zijn ze onrustig door een vorm van controleverlies.  Van zodra ze ingebakerd zijn worden ze rustiger.  Wel hun temperatuur goed in de gaten houden.  Bij te hoge temperatuur wordt de nek rood en zweterig.  Dat mag uiteraard niet.  De populairste manier van swaddling of inbakeren voor thuis is de  dudu (hier nog een filmpje).  Kijk zeker ook op de website van Kind en gezin voor meer info.

  2. Side/stomach:  Soms helpt het om de baby op zijn/haar zij te leggen, of op de buik.  Opgelet, niet om te slapen en blijf er steeds bij!  Probeer eens om jouw baby op jouw arm op deze manier kalm te laten worden.  Als baby's op hun rug liggen hebben ze vaak de moro reflex, waarbij het lijkt alsof ze vallen en hun handjes en beentjes uitstrekken.  Dat maakt hen vaak onrustig.  Inbakeren helpt hierbij ook!

  3. Shushing: We zijn altijd stil rond kindjes die net in slaap zijn gevallen, maar vaak heeft dit een omgekeerd effect.  Baby's vinden stilte verschrikkelijk.  Daarom dat de zogenaamde white noise apps vaak zeer goed werken.  Niet te dicht tegen het oor leggen!  Of gewoon zelf het shhhhhhhht geluid maken, natuurlijk.  Wat ouders vaak fout doen is dat ze dit veeeeel te stil doen.  Eigelijk moet je dit luider doen dan het gehuil van de baby. Als ik je vertel dat een huilende baby even luid is als een stofzuiger, weet je dat je het met volle overtuiging moet doen.  Hier ook weer: voldoende afstand houden.  Ik waarschuw ouders altijd tijdens een newborn shoot dat ik, zeer luid ga shhhhhhhshen.   Anders lijkt het of ik zeer streng en boos ben tegenover hun spruit.  Wat uiteraard niet zo is.

  4. Swinging: Dit kan van alles zijn: kleine schokjes naar links er rechts, dansen en schommelen.  Heel voorzichtig, natuurlijk.  Niet door elkaar schudden, uiteraard!  Iedere baby is anders en heeft een bepaalde sweet spot.  ik vind die altijd 🙂   Het hoofdje moet altijd ondersteund worden en veiligheid staat bovenaan.

  5. Sucking: Dat is het bekende tutten.  Ja, vaak door de borst of de fles, maar ook met een fopspeen.  Voor mij is dit een laatste optie en vaak niet nodig.  Ik vraag ook aan de ouders of ze een fopspeen bij hebben.  Voor het gebruik van een fopspeen kan je alles nalezen bij Kind en gezin. Trouwens, ik weet waar ze geweldige fopspenen verkopen: bij Play (in de Kloosterstraat in Antwerpen).  Het zijn fopspenen van BIBS.  Deze tutjes zijn gemaakt van 100% natuurlijk rubber en zijn volledig BPA-vrij. Een ecologisch en gezond product, dus.

Vaak is een goed uitgebalanceerde combinatie van de 5 s-en, een winner.  Daardoor krijg ik vaak complimenten van kersverse mama's en papa's, die mij vaak de baby-fluisteraar noemen 🙂  Een beetje te veel eer, hoor.  Ik gebruik gewoon deze hulpmiddeltjes die bij mij zeer goed werken. 

Zoals ik al zei is het geen exacte wetenschap en als je twijfelt aan de gezondheid van je kindje, ga onmiddellijk naar een dokter.