Waarom ik het fotograferen van tweelingen zo fantastisch vind.

 
Odille en Rene 3-1.jpg
 

Een shoot met een tweeling

Een shoot met een tweeling is een hele klus.  Als de ene slaapt is de andere klaarwakker en andersom.  Niet dat ze perse moeten slapen of wakker zijn, voor een shoot. Zolang ze maar gelukkig zijn.  Samen slapen is super cute, en samen wakker zijn geeft zo’n fantastische interacties.  

Met andere woorden: een newborn shoot met een tweeling geeft altijd een fantastisch resultaat.  Vaak lijken tweelingen niet op elkaar omdat ze twee-eiig zijn.  Ontstaan uit 2 verschillende eitjes dus.  Als ze wel op elkaar lijken en niet meer uit elkaar te houden zijn (vaak zelfs door de ouders) dan kan je ze toch makkelijk onderscheiden aan de navel!  Omdat een navel eigenlijk een litteken is en er bestaan geen twee dezelfde navels.  Maar toch blijft de manier waarop ze op elkaar reageren opmerkelijk.  Zelf al zijn ze zo klein.  Daarom vind ik het fantastisch om tweelingen te fotograferen.  Er zijn op onze planeet zo’n 50 miljoen tweelingen, dus werk genoeg! Trouwens, voor een shoot met een tweeling is de prijs van een shoot uiteraard hetzelfde :-)

Eigen taaltje

Vreemd genoeg heeft 40 % van de tweelingen tussen 1,5 en 2,5 jaar een eigen taaltje dat alleen zij lijken te verstaan.  Op het moment dat de kinderen ‘onze taal’ leren praten, verdwijnt dit.  Ook is er Blijkbaar meer kans op een meisjestweeling dan op een jongenstweeling.  

Ik heb beiden voor de lens gehad en ik moet zeggen:  ik vond het geweldig om te doen. Dus: laat maar komen!

Tips

Ten slotte: voor de ouders van meerlingen (tweelingen of …meer) hier nog wat tips en advies van Kind en gezin:

Een pasgeboren tweeling verzorgen is niet simpel. Kind en Gezin vroeg aan ouders van een tweeling hun gouden raad aan andere ouders. Die tips vind je hieronder. 

  • Geef geen ruimte aan schuldgevoelens. Je hebt twee baby’s en moet altijd je aandacht delen. Je kan niet voor beide kindjes springen. Ze kunnen dat wel aan. Ze zullen sowieso moeten leren wachten. Geniet ook van de aparte tijd die je kan hebben met de kinderen. Het zijn tenslotte twee individuen. 

  • Spiegel je niet aan koppels met een baby. Want jij zit in een andere situatie en doet ongetwijfeld wat je kan. 

  • Creëer voor jezelf en je kinderen een voorspelbare structuur en routine. Dit is een houvast voor wanneer het even hectisch wordt. 

  • Laat de kindjes zoveel als mogelijk samen eten en samen slapen.

  • Probeer zo veel mogelijk te rusten als de kleintjes slapen. 

  • Maak tijd voor je partner. 

  • Geef wat je kan uit handen. En maak gebruik van kraamhulp, zeker de eerste weken. 

  • Vraag en aanvaard de hulp van familie en schakel een babysit in. En dat niet alleen voor praktische zaken omdat je bv. een doktersafspraak hebt. Schakel zeker ook in als je even nood hebt aan uitrusten, even weg en tijd voor jezelf. 

  • Leer gelijktijdig voeden. Een goed voedingskussen en een zetel of bed doen wonderen. 

  • Vergeet niet te genieten, je baby’s worden snel groot.