Leugens en feiten over borstvoeding en flesvoeding

 
83270632_s.jpg
 

Borstvoeding in mijn studio?

Veel koppels vragen: "Kan ik in jouw studio borstvoeding geven?"

Uiteraard!  Er wordt voldoende tijd uitgetrokken voor voedingen en troostmomentjes.  We volgen het tempo van de baby.  

Leugens en feiten

Wat mij opvalt is dat veel kersverse ouders zeer veel tegenstrijdige informatie krijgen over borst- en/of kunstvoeding.  Ze hebben vaak schuldgevoel als het niet onmiddellijk lukt en denken dat flesvoeding of kunstvoeding ongezond is.  Aan de andere kant wordt dan weer beweert dat borstvoeding slecht zou zijn voor de botten van de moeder en dat borstvoeding melk vol zit met giftige stoffen door milieuverontreiniging.  Wat zijn nu de leugens en feiten over borstvoeding en flesvoeding*? 

Moedermelk is de beste keuze voor moeder en kind. Dat wordt gezegd door tal van specialisten.  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) promoot exclusief borstvoeding tot de leeftijd van zes maanden en voortzetting van borstvoeding tot de leeftijd van twee jaar of langer. De meeste bronnen bevestigen dat borstvoeding een veel betere start is dat kunstvoeding.

Maar in 2014 zegt Linde Goosens in de morgen: "De positieve effecten van borstvoeding worden overdreven."

“De positieve effecten van borstvoeding worden overdreven”
— Linde Goosens - Adjunct kliniekhoofd - dienst neonatale intensieve zorg -UZ Gent
 

Dr. Linde Goosens is adjunct-kliniekhoofd op de dienst Neonatale intensieve zorg in het UZ in Gent en één van de topdokters in het 2de seizoen van het gelijknamige televisieprogramma op vier.  Goosens: "Het is mij al langer duidelijk dat de effecten van borstvoeding overdreven worden. Niet dat het slecht is: op korte termijn lopen baby'tjes die de borst krijgen minder infecties op. Maar dat is geen reden om moeders die om allerlei redenen de borst niet geven met een schuldgevoel op te zadelen. Er zijn talloze verenigingen die borstvoeding promoten. Dat wekt de indruk dat het verschil met flesjes echt wel zeer groot is. Maar dat klopt dus niet. Kinderen worden niet intelligenter of minder obees als ze de borst krijgen. Het is goed om kersverse moeders te wijzen op de verlaagde kans op infecties in het begin, maar het is nefast om vrouwen te pushen. Zeker nu die gevreesde effecten niet bewezen zijn. "

Nochtans zegt de federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu dat borstvoeding één van de belangrijkste preventieve maatregelen is om overgewicht bij kinderen te voorkomen. Volgens deze FOD komt bij kinderen die borstvoeding hebben gekregen, minder overgewicht voor. "Hoe langer borstvoeding is gegeven, hoe lager de prevalentie van overgewicht. Borstvoeding heeft dus een klein, maar significant beschermend effect op de kans om later overgewicht of obesitas in de kindertijd te krijgen."

Allemaal verwarrend en tegenstrijdig.  Als kersverse ouder heb je sowieso al veel twijfels en voel je je vaak onzeker.  Als specialisten het dan al niet eens zijn, wat het beste is voor je kind en voor jezelf...

Dus ben ik zelf wat gaan grasduinen over de pro's en de con's van borstvoeding en flesvoeding (kunstvoeding).

En dit is wat ik vond:

121658860_s.jpg

Voordelen borstvoeding:

  • Borstvoeding komt tegemoet aan zowel de nutritionele én emotionele behoeftes van een kind.

  • Moedermelk is uniek in z’n samenstelling en de meest volledige, perfect uitgebalanceerde voeding voor iedere zuigeling; 

  • Borstvoeding is altijd klaar voor gebruik, op de juiste temperatuur.

  • Moedermelk is veel makkelijker te verteren dan eender welke kunstvoeding. 

  • Moedermelk is gratis

  • Borstvoeding is beter voor het milieu (geen plastic en ander afval)

  • Borstvoeding biedt ook gezondheidsvoordelen voor de moeder : borstvoeding is gekoppeld aan een verminderd risico op diabetes type 2, premenopausale borstkanker, baarmoederhalskanker en postnatale depressie, osteoporose….

  • Borstvoeding zorgt er eveneens voor dat het merendeel van de moeders hun gewicht van voor de zwangerschap gemakkelijker terugkrijgen omdat door de melkproductie de overtollige zwangerschapskilo’s weggewerkt worden.  De vetreserves, die je opbouwde tijdens je zwangerschap, worden gebruikt voor de aanmaak van jouw melk.

Nadelen borstvoeding:

  • de start van de borstvoeding kan pijnlijk zijn. De baby goed aanleggen kan in het begin moeilijk zijn.

  • De borstvoedingsperiode kan gepaard gaan met moeilijkheden: tepelkloven, lekkende borsten,…Ook een borstontsteking hebben doet geen deugd. 

  • Het geven van borstvoeding vraagt ook veel van je lichaam. En de nodige rust om te recupereren, is er niet altijd... Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat je je wat loom kan voelen en verplicht je om rust te nemen tijdens een voeding.

  • De intervallen tussen twee borstvoedingen zijn kleiner dan tussen twee flesvoedingen. Je moet je baby dus vaker aan de borst leggen.

  • Niet elke moeder voelt zich op haar gemak om bij familie of op openbare plaatsen borstvoeding te geven.

Opgelet: Je kan gerust wat moedermelk afkolven en de kersverse papa eens een flesje laten geven.  Het kan in het begin wat moeilijk verlopen en een tijdje duren voor je het gebruik van een borstkolf onder de knie hebt. Het belangrijkste is om geduldig te zijn.

Voordelen van flesvoeding (kunstvoeding)

  • Iedereen kan het flesje geven. De baby is voor de voeding minder afhankelijk van de mama.  Ook de partner kan volop genieten van dit mooie moment.

  • Met flesvoeding* bestaat de kans dat je baby sneller doorslaapt, omdat de voedingen trager verteren.

  • Je weet exact wat je baby naar binnen krijgt en je hoeft je dan ook minder zorgen maken.

  • Flesvoeding* bevat alle nodige voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, …) die nodig zijn voor een normale ontwikkeling en groei van je baby.

  • Het voldoet aan het honger- en dorstgevoel van je baby.

  • Net zoals bij borstvoeding kan je met flesvoeding* toch een hechte band opbouwen met je baby. Een flesje geven is een aangenaam moment voor moeder en kind. 

kunstvoeding

kunstvoeding

Nadelen van flesvoeding (kunstvoeding)

  • Flesvoeding* verteert soms moeilijk: kans op darm- en maagklachten, allergieën.

  • Kans op koemelkeiwitallergie: de meeste kunstvoeding bevat koemelk.  Die is die anders van samenstelling dan moedermelk.

  • Een flesje moet vaak bereid en verwarmd worden.

  • Flesjes en toebehoren moeten de eerste zes maanden dagelijks gesteriliseerd worden, nadien 1 keer per week.

  • Kunstvoeding bevat geen natuurlijke antistoffen die je baby beschermen tegen allergieën en infecties.

  • Baby’s die kunstvoeding krijgen hebben vaker last van obstipatie (harde ontlasting) en darmkrampen.

Conclusie:

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Toch hoeven ouders die dit niet willen of kunnen zich niet slecht te voelen.  Flesvoeding* is een goed alternatief. De natuurlijke bescherming tegen infecties die moedermelk biedt, ontbreekt bij kunstvoeding.

Laat je voldoende informeren door bijvoorbeeld  kind en gezin en volg altijd de raad van de artsen.

*Als ik flesvoeding vermeld is dit kunstvoeding.  Dus niet borstvoeding melk in een flesje.

Bronnen:

De morgen

Bond Moyson

FOD volksgezondheid

Partena

Kind en gezin