Droge huid bij baby's. Wat doe je er aan?

 

foto: Pazzox.be

 

Een droge huid kan een veelvoorkomend probleem zijn bij pasgeborenen en baby's, vooral tijdens de koudere maanden van het jaar. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een lage luchtvochtigheid, agressieve zeep en wasmiddelen, en zelfs bepaalde soorten kleding.

Een van de beste manieren om een droge huid bij een baby van 3 maanden oud te voorkomen, is ervoor te zorgen dat ze goed gehydrateerd zijn. Dit kan worden gedaan door na elke bad- of luierwissel een babyspecifieke lotion of olie te gebruiken. Het is belangrijk om geen producten te gebruiken die geurstoffen of agressieve chemicaliën bevatten, omdat deze de tere huid van een baby kunnen irriteren.

Een andere belangrijke stap om een droge huid te voorkomen, is ervoor te zorgen dat de baby zachte, ademende kleding draagt. Gebruik geen kleding van synthetische materialen, zoals polyester, omdat deze vocht tegen de huid kunnen vasthouden en tot irritatie kunnen leiden. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke vezels zoals katoen of bamboe.

Naast het goed hydrateren en aankleden van de baby, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de omgeving waarin de baby leeft. Tijdens de wintermaanden kan de lucht in onze huizen erg droog worden door verwarmingssystemen. Om dit tegen te gaan kun je een luchtbevochtiger in de babykamer gebruiken om vocht aan de lucht toe te voegen.

Een andere omgevingsfactor waarmee rekening moet worden gehouden, is de watertemperatuur. Veel ouders maken de fout hun baby in te heet water te wassen. Dit kan de huid ontdoen van zijn natuurlijke oliën, wat kan leiden tot uitdroging. Het is het beste om de watertemperatuur lauw te houden en de badtijd te beperken tot niet meer dan 10-15 minuten.

Naast deze preventieve maatregelen is het belangrijk om te letten op tekenen van een droge huid bij uw baby van 3 maanden oud. Als u rode, schilferige of jeukende plekken op hun huid opmerkt, kunt u het beste met uw kinderarts praten om de oorzaak te achterhalen en advies te krijgen over hoe u dit kunt behandelen.

Samenvattend, het voorkomen van een droge huid bij een baby van 3 maanden oud omvat goede hydratatie, geschikte kleding, aandacht voor de omgeving en controle op tekenen van droogheid. Door deze stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat de tere huid van uw baby gezond en gehydrateerd blijft.

Op de site van Pazzox.be vond ik volgende tips

  • Maximum driemaal per week in bad.

    De kwetsbare babyhuid verliest tijdens en na het badje veel vocht. Water spoelt de vettige beschermlaag weg en de talgproductie van je baby is nog onvoldoende om het vetlaagje op peil te houden. Het gevolg kan een droge huid zijn. Je baby hoeft bovendien echt niet elke dag in bad, zo’n drie keer per week is zeker voldoende.

  • Beperk de baddertijd.

    Hoe langer je kleintje in bad zit, hoe weker en dus hoe kwetsbaarder zijn huid wordt. Een badje van vijf tot maximaal tien minuten is voldoende.

  • Vermijd heet water.

    Te warm water droogt de huid van je baby sneller uit. Gebruik dus lauwwarm water om je kleintje te wassen, 36 à 37 graden Celsius is ideaal.

  • Verkies een badolie.

    Zeep wast de natuurlijke vetlaag van de huid van je baby weg. Hierdoor kan water sneller uit de huid verdampen met een droge huid tot gevolg. Doe daarom een scheutje badoliein het badwater: badolie houdt het babyhuidje soepel en zacht én voorkomt uitdroging.

  • Spoel chloor- of zoutwater af.

    Een uitje naar het zwembad of de zee? Spoel dan eerst het chloor- of zeewater van je baby voordat je hem afdroogt, want chloor en zout drogen de huid uit.

  • Niet wrijven, maar deppen.

    Na het baden kan je je kleintje het beste droogdeppen met een katoenen hydrofiele luier, omdat deze meer vocht opneemt dan een handdoek. Door voorzichtig te deppen voorkom je dat je het fragiele huidje van je baby beschadigt. Besteed extra aandacht aan de huidplooitjes en zorg dat deze goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kan je ze eventueel met talk poederen.

  • Smeren, smeren, smeren.

    Smeer je baby na het afdrogen in met een voedende bodylotion die bij voorkeur hypoallergeen is, omdat de droge huid vaak ook gevoelig is. Heeft je kindje last van droge, rode en gebarsten plekjes? Gebruik op die plekken een vetrijke zalf om de droge huid te herstellen en te compenseren voor het vochtverlies. De zalf legt een beschermend laagje en houdt de babyhuid soepel en zacht. 

  • Bescherm je baby tegen gure weersomstandigheden.

    Pak je baby goed in wanneer het hard waait tijdens de koude maanden. Smeer het gezichtje en de handjes goed in en geef de huid zo een extra beschermlaagvooraleer jullie naar buiten gaan.

  • Beperk droge lucht.

    Droge lucht vergroot de kans op een droge huid. Beperk dus het gebruik van verwarming in de winter en airco in de zomer, want beide veroorzaken droge lucht. Zorg steeds voor een goede ventilatie in de ruimte waar de baby vertoeft.

  • Vermijd krabben.

    Voorkom dat je baby zich kan krabben en zo de huid verder beschadigt wanneer hij last heeft van jeuk. Houd de nagels van je kindje kort en doe krabwantjes aan.

  • Zorg voor comfortabele kledij.

    Trek je kleintje comfortabele, niet al te spannende kledij aan van zachte natuurlijke materialen zoals katoen of linnen.

Geert PeetersbabyComment