Waarom gaat niemand jouw foto’s nog zien binnen een aantal jaren?

 
 

Wil je je foto’s voor de komende generaties bewaren?  Dan moet je ze printen.  

Dat is wat ik dagelijks tegen mijn klanten zeg.

Zelfs de foto’s op je smartphone. De meeste mensen staan er niet echt bij stil, maar als men binnen 50 jaar jouw GSM van nu vinden, kunnen ze de foto’s die daar op staan, er waarschijnlijk niet meer af halen. Zo zijn ze verloren…voor altijd. Niet alleen ik zeg dit, maar ook de experten waarschuwen ons.  Zij zijn er van overtuigd dat we anders wel eens in het ‘vroege Middeleeuwen effect’ (digital dark age) zouden kunnen belanden: een periode in de geschiedenis waarvan er zeer weinig is gedocumenteerd.  En zeker van de gewonen mensen zoals jij en ik.

Deze video geeft goed weer wat ze bedoelen met de Digital Dark Age

Wat weet jij nog over jouw voorouders van pakweg 300 jaar geleden? En vooral: hoe zagen ze er uit? Als je niet van de gegoede burgerij afstamt of koninklijk bloed door je aderen hebt stromen, weet je er waarschijnlijk zeer weinig van. Maar van je voorouders van 100 jaar geleden weet je al wat meer, dankzij die oude zwart wit foto’s. Wel, binnen dezelfde 100 jaar, maar dan voorwaarts, zal niemand je kennen of kunnen inbeelden hoe je er uit hebt gezien. Nochtans zitten we in een periode in de geschiedenis waar nog nooit zoveel momenten worden vastgelegd.  Volgens de laatste statistieken worden er op Facebook alleen al 350 miljoen foto’s geüpload… elke dag!  

Dat was vroeger wel anders. We moesten vroeger niet alleen veel spaarzamer omspringen met film, ook het deponeren bij een vakfotograaf voor ontwikkeling en dan nog minstens één week wachten op het resultaat was (doch achteraf bekeken charmant) vrij omslachtig.

Zij die van vakantie thuiskwamen met ‘4 rolletjes van 36’ foto’s, werd al vaak aanzien als een semiprofessionele fotograaf en verscheen de dreiging van de ondraaglijke, uren durende dia-avonden al snel aan de horizon.

Nu is elke foto gratis!  Dus in plaats van 72 vakantiefoto’s, netjes in een daarvoor bestemde enveloppe bewaard in de schuif, wachtend op een nieuwsgierig achterkleinkind, staan er nu duizenden foto’s op computers, externe harde schijven en usb sticks.

Maar wat is het probleem dan?  De foto’s zijn toch bewaard!  

Wel, er zijn drie grote problemen.

  • Ten eerste: technieken van opslaan veranderen en er wordt daarna niet meer geïnvesteerd in de oude manier van bewaren.  

  • Ten tweede: de software om de bestanden te ‘lezen’ verandert en is het dus mogelijk dat na verloop van tijd de digitale foto’s gewoonweg niet meer ‘getoond’ kunnen worden, omdat de programma’s niet meer bestaan.  

  • En ten slotte: Er bestaat zoiets als ‘data rot’.  Het geleidelijk verdwijnen van de info binnen in een bestand.

Natuurlijk bestaan er commerciële opslagplaatsen zoals Microsoft, Google en Amazon, maar dit zijn ook maar kortetermijnoplossingen.  Wie zegt er dat zij binnen 100 jaar nog steeds bestaan?  

Internet-pionier Vint Cerf  is zich aan het verdiepen in een systeem om toch alle digitale files (niet alleen foto’s) automatisch te bewaren voor een aanzienlijke periode.

Maar tot dan:

maak en selectie van je beste foto’s, print ze en bewaar ze op een veilige plek.  Zo kunnen ook de komende generaties ervan genieten. En zal niemand in de toekomst je kunnen vergeten.

Geert Peeters